Thursday, 16 August 2012

NASA ABU BAKAR: I LOVE MY BIG FAMILY



Nasa Abu Bakar dan isteri (kanan) bersama dua puterinya.

Ramai jugo secret admirers kakak den.... permintaan anda untuk gambar terkini tu nanti den cari .... tapi jangan terperanjat pulak, kerana kakak den tu sekarang macam anak daro ruponya cuma pelupo sikit .... Laki nya Hj Hamzah orang Kuala Pilah. Dulu, pangkat SO di Pejabat Tanah dan bukan Polis jang.
 Anak2 nya sumo dah kawin, dan ada yg kojo kat SIRIM Shah Alam. Yang tuo tu. Yang lelaki ada satu kojo Manager Maybank. Adik den Harun dah pencen Pelabuhan Kelang tapi ada kejo part-time kat Proton Shah Alam ... Tigo bini nyo, warisan bapak den agak nyo. Datuk Hj Rahman (bekas pemain tenis Davis Malaysia) ada kat Kelang dan dah pencen. Nazri duk kat Greenwood Gombak. Hajah Zainab duduk kat Seremban.

Ramai adik2 den duduk kat around KL and Kelang dan den sorang duduk kat USJ Subang Jaya. Masih aktif dgn biz dan kerja2 amal dan persatuan tempatan dan international.... Untuk mengisi masa lapang dan bertemu kawan2 baru dalam dan luar negeri.
Cucu setakat ini 3 orang dan anak ada 3 orang sahaja. Bini den pensioner UDA orang Melaka.Usia den dah menjangkau 66 tahun, Alhamdulillah sihat dan bersyukur kapada Allah .... ado rahsia to keep fit n healthy.... ado amalan nyo tu .... nak tahu akan cito lain kali. Tapi keno invest sikit.

terpicit bulak butang lain, belum habis den nak cito laei ...
Den ni batch Hj Karim Bidin dan Hj Nordin Awang. Sekolah mulo2 kat URES Rembau maso den duk kat kampong Tanjong Sena dan berpindah ke TBS masa di Tingkatan Satu agak nya. Pernah jadi Prefect ketika di Form Five... Cik Gu Hamzah jadi disiplin teacher ketika itu. GF berlambak maklum lah kita hero yang ada pangkat kat sekolah jadi Polis ( sch.prefect)... tapi sumo tu terlepas jadi isteri org lain.

Den jumpo jodoh setelah kojo kat Ericsson HQ Shah Alam sebagai Vice President Admin & Human Resource. Di sini merata-rata den berpeluang keluar negara mewakili Ericsson Malaysia. Sebelum tu den jadi orang Gomen, kerjo kat Immigration HQ Jln Tugu Kuala Lumpur dan Johor Baharu selama 6 tahun sahaja sebagai Pegawai Pasport. Boring jadi orang Gomen den cubo Private sectors. Syok pulak sehingga den berusia 40 tahun sahaja.... sebab I've reached the top post at Ericsson after taking over expatriate post at that time.
What next ! Den jadi biz man sehingga sekarang .... tapi now jengok2 aje ... ada anak lelaki tu yang jaga bersama managers nya. Den enjoy sama bini den visiting our children and biz and do lots of travelling. Now duduk berduo jo kat Condo kami sebab anak-anak dah ada rumah masing-masing dan dah pindah. We visit each other always. Anak den yg sulung biz man. No. 2 tu perempuan kojo kat oil & gas co. Baker& Hughes KL , Manager there, dan last one perempuan jugo kojo kat Sapura Aero di Subang Jaya after all graduated at local universities ajo.Den sorang ajo kat universiti atap kat overseas..... hehehe !

Buat Haji sama bini dalam tahun 2000 , Hj Zain sama buat masa itu. OK kawan den sambung cito lain di lain maso dan selamat berbuka dan selamat hari raya. Maaf zahir batin dari kami sekeluarga. Haji Nasa Abu Bakar.  Khalid adik den ex Polis last pangkat DSP kot now as Vice President at Astro Bk Jalil.
Fadzil, Den tak ada problem untuk disiarkan ... apa sangat cito den tu .... cuma untuk dibaca bersantai-santai ajo ... Di samping mengenang semula kisah kito di zaman sekolah dan zaman kojo. Cito famili den ni memang ramai yg minat di luar sano, sebabnya bapak den memang ada 5 orang isteri tetapi dia biaso simpan 2 orang at one time.... tetapi setelah bercerai mati .

Yang den kagum tentang Abah den ni dia memang pandai merapatkan anak-anaknya dari omak-omak yang lain tu. Jadi kami tak tersisih langsung dan semacam datang dari satu porut. Boleh dikatokan setiap tahun kami adakan family gathering. Contoh, baru-baru ni buek kat Bukit Tinggi for 3 days. Semua dimestikan hadir anak- beranak termasuk cucu-cucu dan  menantu-menantu yang hampir seramai 200 orang. Kami ada 17 orang adik- beradik dan baru-baru ni sorang adik perempuan meninggal.  Zabariah nama nya dari my last mother ( kakak Datuk Nafsiah).  Di family Day tu kami dari setiap adik- beradik kena buat satu cito atau drama yg mengisahkan penghidupan harian kami dari kecil hingga dewasa terutama zaman persekolahan... Ada yang lucu dan ado jugo yang sodeh bila semua yang menonton sketsa ini yg dilakunkan oleh adik- beradik dan anak-anak kami. Kan interesting bunyi nya.
Di samping tu kami adakan pertandingan berpasukan bagi Golf, Futsal dan sukanika seumpama nya. Dari jalinan ini kami dapat mengeratkan lagi siraturahim kami adik beradik. Ini Khalid nak buat novel untuk keluarga Haji Abu Bakar our Legend, Masih dalam proses dan jika ada publisher mungkin kami terbitkan novel ini atau buat Filem mungkin....ehwah !

Kebanyakan adik- beradik kami masing-masing  ada talent .... Ada yg pandai menyanyi, berlakun dan berlawak .... serba bolehlah dan anak-anak buah pulak ada talent masing-masing. Itu yang syoknya apabila berjumpa. Memang tak koreng gusi. I love my BIG FAMILY. Bila senang sama2 sonang bila susah sama-sama kita menyolosaikan masalah masing-masing. Thank Allah for giving us  good parents.
Macam mana den nak cari Blog tu ? Kena daftar ke nak jadi ahli?










Klik Link ini:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...